Як вибрати матеріал для покрівлі даху?

Найважливіше в будівництві будинку або будь-якого споруди - наявність гарного міцного даху. Дах грає дуже важливу роль в будівництві будинку. Він є свого роду щитом, який захищає сам корпус будинку від різних атмосферних атак, наприклад, снігу, дощу, граду. Збереження і благополуччя вашого будинку безпосередньо залежить від верхнього шару даху - покрівлі.

При будівництві або його плануванні багато людей задаються питанням, який же матеріал для покрівлі вибрати. Сьогодні існує безліч різних варіантів покриттів. У цій статті ми допоможемо вам розібратися в їх різноманітті та вибрати той варіант, який найбільше підходить саме вам.

На даний момент існують наступні варіанти:

  1. Шифер.
  2. Керамічна і цементно-піщана черепиця
  3. Металочерепиця.
  4. Битумна черепиця.
  5. Бітумно - волокнисті та ПВХ листи (наприклад, «ОНДУЛІН»).
  6. Рулонні покрівельні матеріали (руберойд).
  7. Металева фальцева покрівля.
  8. Профнастил.
  9. Сланцева покрівля.

Крім цього, для покрівлі ще може використовуватися природний матеріал (дранка, очерет, солома).

Мабуть, найважливіший показник покрівлі - це її вага. Так ось, натуральна черепиця має вагу близько 40-60 кг на один квадратний метр. А металочерепиця в 10-15 разів легше, та її вага становить приблизно 3.5-4.5 кг на квадратний метр. Вибір матеріалу покрівлі слід здійснювати, виходячи із запасу міцності стін фундаменту і в залежності від самого даху споруди. Так, при виборі матеріалу крокви даху зводять відповідно до рекомендацій виробника покриття, щоб покрівля витримала вагу.

Другим важливим показником покрівлі є термін служби або довговічність. Ви жодного разу не замислювалися, чому старовинні замки або взагалі будь-які старі споруди досі радують нас своїм виглядом? Тому що саме цьому чиннику приділялася велика увага в минулі часи. Зараз ви часто можете помітити в рекламних роликах і оголошеннях, що при покупці покрівельного матеріалу саме у них він прослужить близько 50-100 років. Але ці запевнення викликають появу на вашому обличчі легкої посмішки. Тому що багато рекламних агентств і фірм-виробників йдуть на хитрощі та прийоми аби продати свій товар. Однак це правдива інформація. Сучасний матеріал для покрівлі дійсно може прослужити дуже довго, але тільки якщо будуть дотримані всі кліматичні умови, при яких він проходив випробування. А ці умови не завжди дотримуються, тому що матеріали поставляються в різні країни з різним кліматом.

Ось тільки деякі показники, які можуть вплинути на довговічність покрівлі вашого будинку:

Вологість. Особливо це явище виникає в зимовий період, коли покрівля схильна найбільшому впливу природних сил. Різкий перепад температур веде до утворення на покрівлі вологи. І якщо в покритті є тріщини, то вода буде попадати туди, а при замерзанні почне розширюватися. Відповідно, буде відбуватися руйнування даху.

Ультрафіолетові промені. Найбільш схильний до цього впливу бітумний матеріал - м'яка черепиця. І якщо він не має спеціального прикриття або мінеральної крихти, то не зможе прослужити період заявленого терміну.

У зв'язку з цим потрібно мати на увазі, що імпортні виробники не дають гарантію на свою продукцію, якщо вона буде використовуватися на території нашої країни. Все, що ви чуєте в рекламі - це інформація для іноземних жителів, оскільки саме в конкретній країні термін служби відповідає заявленому терміну. При впливі всіх факторів на покрівельний матеріал складно точно сказати, скільки прослужить дах вашого будинку, можна тільки приблизно припускати. Однак фахівці стверджують, що металочерепиця та бітумне покриття відмінно справляються зі своїм завданням, і служать довгі роки, тільки якщо вони дійсно екстра-класу.

Ще один фактор, яким слід керуватися при виборі матеріалу, це пожежонебезпека. Якщо при виготовленні покрівлі був використаний бітум, то краще не брати таке покриття. Бітум вважається найбільш пожежонебезпечним матеріалом. Найкраще взяти матеріал з металочерепиці або на основі глини, вони досить безпечні.

Також слід врахувати ще один такий показник, як шумоізоляція. Найгучнішим матеріалом є плоска металева покрівля. Особливо сильно це проявляється під час дощу, а якщо вона ще й погано закріплена, то шумів буде багато.

Останнім чинником, яким потрібно керуватися при покупці покрівлі, є його ціна. Формування ціни напряму залежить від товщини покрівлі, країни виробника, технології її виробництва, від захисного матеріалу. Також не слід вибирати дешевий матеріал, який не буде відповідати вашому дому по стилю і зовнішньому вигляду.

Практично вся доля вашого будинку залежить від обраної вами покрівлі. Тому перед тим, як ви зробите остаточний вибір покрівельного матеріалу, порадьтеся з фахівцями. Не варто забувати, що завдяки хорошому даху ви не тільки захищаєте свій будинок, але і підкреслюєте його індивідуальність і красу.