М'яка покрівля як універсальний матеріал

Бітумна черепиця Акваізол як універсальна покрівля

Такий покрівлею можна самому, без будь-яких зусиль якісно, швидко і зручно провести монтаж на будь-яку конструкцію даху будинку. На відміну від шиферу, металочерепиці та інших матеріалів, монтаж такої покрівлі вважається простим, зручним і дешевим, при цьому вона майже не поступається за своїми властивостями і міцністю іншим матеріалам.

Перелік робіт при монтажі м'якої покрівлі

Найголовнішою властивістю вважається еластичність, тому монтаж можна робити під будь-яким кутом і приймаючи абсолютно будь-які форми на технічно складних конструкціях. Для її монтажу не потрібно спеціального інструменту.

При монтажі дотримується один з чотирьох порядків дій:

  • механічне склеювання спеціальними складами
  • з'єднання за допомогою покрівельних кріплень

Перш ніж приступити до монтажу покрівлі самостійно, треба визначитися яким способом буде проводитися ця робота, на це впливають такі чинники:

  1. Тип і призначення покрівлі;
  2. Спеціальне обладнання та його наявність;
  3. Рекомендації від виробника з монтажу, зазначені на упаковці.

Монтаж м'якої покрівлі та її особливості

Тривалий термін експлуатації і гідроізоляції матеріалу забезпечує спеціальний склад, який виготовляють на основі якісних полімерних матеріалів, що складаються з ПВХ. Цей матеріал не боїться температурних перепадів, випромінювання ультрафіолетових променів і кислотних опадів. Такий матеріал вважається найпрактичнішим для будівельників. Шви скріплюються спеціальним будівельним феном, а спеціальною зварювальною машиною здійснюють зварювання.

Для нормального монтажу бітумної м'якої покрівлі Акваізол, в яку входить спеціальний синтетичний матеріал, необхідно обов'язково нанести бітумне полімерне покриття. Він наноситься тонким рівномірним шаром, на всю зовнішню сторону, тим самим забезпечується добре сполучення даху з рулонним матеріалом. На практиці з'ясувалося, що оптимальний шар рулонної покрівлі краще робити в 4 шари.

Бітумна черепиця, її вибір в якості основної покрівлі

Майстру забезпечиться легкий монтаж на будь-яких технічно складних дахах. Є невеликі умови для монтажу такої покрівлі самостійно, бажано проводити в теплу, суху погоду і щоб площа поверхні покриття була плоскою без яких-небудь дефектів.Тільки після цього можна наносити покрівлю з невеликим нахлестом до 30 мм. При укладанні першого ряду бітумної черепиці фахівці радять при необхідності перекривати пелюстки стиками карниза. При підрізуванні кожного ряду найкраще підкладати фанеру або інший матеріал, щоб не пошкодити попередній шар м'якої покрівлі.

Порядок та інструкція при укладанні

Основа для укладання м'якої покрівлі має бути рівною та оброблена антисептиком. Найпоширенішим для таких робіт матеріалом вважається ОСП або фанера, з вологістю не більше 20%. Обрізна дошка для монтажу обрешітки повинна бути рівною і відстань між ними не повинно перевищувати 5 мм.

Вентиляція покрівлі

Для забезпечення вентиляції всієї покрівельної системи необхідно залишати певні зазори та вентиляційні коридори між основою підкладкового матеріалу і кроквяною системою. Мінімальний зазор повинен бути не менше 8 см квадратних з боку карнизного звису і чергуватися кожен погонний метр. При значному ухилі ската даху, зазор продувки збільшується вдвічі.

Підкладковий матеріал

Правильний монтаж підкладкового матеріалу відбувається в строгому порядку знизу вгору. Це робиться для того, що б вода стікала без перешкоди. При незначному ухилі даху до 18 градусів укладають як в горизонтальному напрямку, так і по вертикалі. Матеріал укладають строго, рівно, накладаючи один на одного ялинкою від 100 до 150 мм. Кожен попередній шар промащується рівномірно бітумною мастикою.

Підготовка до укладання м'якої покрівлі

М'яка покрівля так само як і підкладка укладається від низу до верху, тому розміряється рівна горизонтальна лінія першого ряду. Розмітку краще зробити шнуром для відбиття ліній.

Укладання і монтаж покрівлі, карнизів і розжолобків

Для прибивання і склеювання покрівлі необхідно використовувати спеціальні покрівельні кріплення. Покрівля та підкладка повинна пробиватися на крізь, не залежно від товщини. При виборі покрівельних цвяхів треба приділити велику увагу довжині цвяха. Покрівельні стики і примикання монтуються за допомогою спеціальних гумових ущільнювачів.

Монтаж м'якого коника

Монтаж здійснюють спеціальними цвяхами з закругленими капелюшками. Всі повітроводи і труби обходять спеціальним негорючим герметикам і металевими листами. Додатково встановлюються система водовідведення і снігові бар'єри на даху з невеликим кутом ската.