Металочерепиця - одне з найбільш поширених і часто використовуваних покрівельних покриттів

Металочерепиця - одне з найбільш поширених і часто використовуваних покрівельних покриттів. Особливу популярність даний матеріал отримав в останні кілька десятиліть. Викликано це, ймовірно, тим, що металочерепиця найбільш точно відповідає вимогам сучасного світу: практичність, швидкість, вигідне співвідношення ціни та якості, а також, естетичність.

Металева черепиця являє собою хвилясті листи із сталі, покриті з обох сторін декількома захисними шарами, верхнім з яких зазвичай є шар полімерного покриття, яке захищає металочерепицю від негативного впливу вологи, хімікатів і температурних коливань. Укладання металочерепиці своїми руками проводиться в кілька етапів:

 

1) Починати монтаж металочерепиці слід з установки несучої конструкції (кроквяної системи та обрешітки). Як матеріал для кроквяної системи найкраще використовувати брус перерізом 50х100 мм. Ідеальним кроком між центрами брусів буде відстань в 800-1000 мм.

2) Коли крокви встановлені, необхідно подбати про захист даху від вологи. Перш за все, потрібно встановити паробар'єр - спеціальну плівку, яка кріпиться з внутрішньої сторони крокв. Закріпити паробар'єр можна за допомогою будівельного степлера, або використовуючи цвяхи з нержавіючої сталі з плоскою головкою.

 

3) Далі проводиться укладання термоізолятора. Теплоизолирующий шар укладається поверх паробар'єру між кроквами.

4) Поверх теплоізоляційного шару проводиться укладання гідроізоляційного матеріалу. Здійснювати монтаж гідроізоляційної плівки слід паралельно карнизу і горизонтально, тобто, розгортаючи рулон матеріалу зліва направо. Наступний шар гідроізолятора потрібно укладати внахлест до попереднього. Нахлест повинен становити не менше 150 мм, щоб захист даху від вологи була більш якісним.

Закріплюється гідроізоляційна плівка безпосередньо на кроквах. Для цього вона притискається до крокв контррейки і прибивається скобами або нержавіючими цвяхами з великим капелюшком.

Слід пам'ятати, що гідроізоляція ні в якому разі не повинна торкатися теплоізоляційного шару. Бажано щоб відстань між ними була не менше 30-40 мм.

Важливо, також, відзначити, що гідроізоляційний шар укладається не в натяг, а з деяким провисанням між кроквами. Глибина провисання повинна бути не менше 10 мм.

 

5) Поверх гідроізоляційної плівки до контррейки виконується монтаж обрешітки для металочерепиці. Решетування кріпиться перпендикулярно кроквам. Перетин бруса для обрешітки повинен бути не менше 25х50 мм. Таким чином, між шаром металочерепиці та латами утворюється зазор в 25 мм. Крок між дошками обрешітки повинен бути 350 мм. При цьому «початкова дошка обрешітки», тобто найближча до карнизу, повинна бути висотою не менше 40 мм. Відстань між початковою дошкою обрешітки та подальшої має бути не 350, а 300 мм.

Після того, як установка обрешітки для металочерепиці завершена, обрешітку потрібно вирівняти по краях, тобто обрізати зайве.

 

6) Наступним етапом встановлюється карнизна планка. Карнизна планка кріпиться до початкової дошці обрешітки нержавіючими цвяхами (найкраще оцинкованими).

 

7) Далі виконується монтаж ендови. Ендову потрібно кріпити кляймерами до подвійної обрешітці.

8) Коли ендова закріплена, можна переходити безпосередньо до монтажу металочерепиці, попередньо розмітивши і розкроївши листи металочерепиці до потрібного розміру. Для різання листів металевої черепиці найкраще використовувати електроножиці по металу. Даний інструмент добре і швидко справляється зі своїм завданням і не ушкоджує краю металочерепиці. Також, для розкрою можна використовувати електролобзик по металу, але поводитися з ним трохи складніше і можна зламати ріжуче полотно.

Слід зазначити, що розрізати металочерепицю болгаркою не рекомендується, оскільки в місці розпилу пошкоджується захисний полімерний шар, що може призвести до корозії металу і передчасного виходу покрівельного покриття з ладу.

Якщо з яких-небудь причин захисний шар був пошкоджений, необхідно відновити захист металочерепиці, використовуючи спеціальні засоби.

Монтаж металевої черепиці прийнято починати від ендови, тобто від стику між скатами даху (якщо такі є). Якщо ж проводиться укладання металочерепиці на простий двосхилий дах, то починати слід з краю. До розжолобку металочерепиця кріпиться за допомогою кляймерів, а до обрешітки за допомогою нержавіючих саморізів (найкраще використовувати саморізи з гумовим покриттям з нижньої сторони капелюшка, щоб не викликати пошкодження покриття листів металочерепиці).

Укладання металевої черепиці починається від низу до верху, при цьому кожний наступний лист вкладається з нахлестом в кілька сантиметрів поверх попереднього. Кріплення металочерепиці слід здійснювати саморізами в западину (тобто, в нижню частину хвилі). Хоча деякі професіонали вкручують саморізи злегка вище від западини таким чином, що саморіз знаходиться на відстані 1/4 від западини, між западиною і гребенем. Такий спосіб кріплення дещо збільшує захист покрівлі від опадів.

Для ефективного закріплення листів металочерепиці досить 6 саморізів в середні листи, 8 саморізів в верхній лист металочерепиці та 10-11 в нижній.

 

9) Далі необхідний монтаж торцевої планки. Торцева планка кріпиться до торцевої дошці спеціальними покрівельними саморізами збоку і зверху.

 

10) Тепер потрібно встановити коньковую планку. Конькова планка - дуже важливий елемент будь-якої покрівлі. Правильний монтаж конькової планки дозволить захистити підпокрівельний простір від скупчення вологи і в той же час створить вентиляцію, яка необхідна для виведення вологи з підпокрівельного простору. Для цього в області коника створюється розрив в гідроізоляції не менше 200мм по всій довжині коника. Конькова планка кріпиться саморізами, при цьому між коньковой планкою і покриттям з металочерепиці укладається спеціальний ущільнювач.

На даному етапі монтаж металочерепиці своїми руками закінчений і залишаються тільки останні штрихи: прибирання сміття, очищення стін будівлі після монтажу та ін.

При виконанні даної послідовності дій проблем з тим, як правильно встановити металочерепицю своїми руками, бути не повинно.